Australi shpiket syri bionik , rivendos plotësisht shikimin

 Ekipi në Universitetit Monash pretendon se kanë ndërtuar një sistem përmes të cilit njerëzit
që vuajnë nga verbëria  do të mund të shohin përsëri. 
Sipas tyre, ky është syri i parë bionik në botë.
Shkencëtarët në mbarë botën kanë kryer kërkime për të gjetur një kurë për individët
 që vuajnë nga verbëria por gjidhjet e ndryshme bionike të gjetura deri më tani nuk kanë 
qenë ende në gjendje të ndihmojnë individët e verbër në një shkallë më të madhe. 
 Syri bionik i quajtur 'Sistemi i shikimit bionik Gennaris' 
ka qenë në zhvillim e sipër për gati një dekadë tani. Ai funksionon duke anashkaluar
 nervat optikë të dëmtuar për të lejuar transmetimin e sinjaleve nga retina në qendrën 
e shikimit të trurit.
Përdoruesi duhet të veshë një kapelë të dizajnuar sipas porosisë dhe ka të instaluar
 kamerën dhe një transmetues me valë. 
Një grup pllakash 9 mm , truri  merr sinjalet nga marrësi i lartpërmendur.
 Arthur Lowery, profesor në Departamentin e Inxhinierisë së Sistemeve Elektrike 
dhe Kompjuterike të Universitetit Monash, tha në një deklaratë, 
"Dizajni ynë krijon një model vizual nga kombinimet e deri në 172 pika drite (fosfene) 
që ofrojnë informacion për individin për të lëvizur në mjedise, brenda dhe jashtë 
 duke njohur praninë e njerëzve dhe objekteve rreth tyre.
Atudiuesit po kërkojnë  avancojnë këtë sistemin  për të ndihmuar njerëzit me kushte
 neurologjike të patrajtueshme si paraliza e gjymtyrëve, kuadriplegjia. 
"Nëse do të jetë i suksesshëm, ekipi i MVG [Monash Vision Group] do të kërkojë të krijojë
 një ndërmarrje të re  të fokusuar në ofrimin e një vizioni për njerëzit me verbëri
 të patrajtueshme dhe  në krahët e njerëzve të paralizuar nga kuadriplegjia, duke transformuar
 kujdesin e tyre shëndetësor." Me këtë sistem, ka pak dritë në fund të tunelit për ata
 që kanë humbur shikimin dhe ata mund të jenë në gjendje të shohin ose përjetojnë 
gjërat përmes syrit bionik. 
Hulumtuesit kanë parë rezultate të suksesshme te delet me efekte anësore minimale, ku ato
 u implantuan në mënyrë të sigurt në trurin e tyre. 
Ata tani po përgatiten ta çojnë atë në nivelin tjetër për provën e parë klinike njerëzore,
 që pritet të kryhet në Melburn Australi.