Investmet 2021: Nasdaq, Dow Jones, Dax, Nikkei2205, lira turke

Milanos, 12 gennaio 2021  – Kemi mbyllur një vit shumë të trazuar në tregjet e kapitalit dhe shumë kursimtar privat duhet të dinë parashikimet e ekspertëve përpara se të vendosin se çfarë të bëjnë me paratë e tyre. Rënia e pritshme në tremujorin e parë ishte shumë më e thellë, për shkak të pandemisë, sesa mesatarja historike. Shërimi i mëvonshëm, megjithatë, ishte më i dhunshëm dhe më i rëndësishëm se mesatarja historike. Shumica e tregjeve botërore u mbyllën më lart, mbi çmimin më 31 dhjetor 2019. Indeksi më i mirë në të

gjithë botën ishte Nasdaq Composite me një performancë prej 42.7%, i ndjekur në një distancë nga tregjet në zhvillim të cilat kishin një kthim 13.5% India dhe Gjermania dolën shumë mirë. Kanada pozitive, Kina, Franca mjaftueshëm Bursa e Milanos, përsërisim, humbi 7%. Mallrat gjithashtu nuk i lanë investitorët vetëm pasi çmimi i naftës u rrëzua në territorin negativ. Ari gjatë pjesës së parë të vitit vazhdoi të rritet për të rishikuar zonën $ 2,000 përpara një përmirësimi i cili, megjithatë, u zhduk në dhjetor. Çmimet, pra, kanë filluar të fluturojnë përsëri.

Duke lexuar raportet e shtëpive kryesore të investimeve, duket se rritja mund të vazhdojë për pjesën e parë të vitit, atëherë do të ketë një fazë bearish. Ne kemi nevojë për të monitoruar vazhdimisht nivelet e mbështetjes / rezistencës për të shmangur bllokimin në humbjen e pozicioneve. Dhe mos humbisni trenin e lëvizjeve të forta drejtuese. A do të vazhdojë fuqia e tepërt e euros në 2021? Kjo është një nga pyetjet kryesore të momentit. Çdo trend duhet të ndiqet derisa të shkelen nivelet paralajmëruese që sinjalizojnë një ndryshim të trendit. Kulmi maksimal i tregjeve do të arrihet në gusht, minimumi vjetor në dhjetor. Por brenda disa javësh duhet të përballemi me një zhurmë dhe një rifillim, pastaj me shumë paqëndrueshmëri deri në javën e dytë të gushtit. Nga atëherë e tutje, duhet të fillojë një zbritje e cila duhet të zgjasë midis 12 dhe 18 muaj. Kurba e normës së interesit gjithashtu na tregon se rritja në treg mund të vazhdojë.

Bursa e Milanos

Eshtë i vetmi me performancë negative. Një sinjal i qartë nga sistemi i vendit. 2020 i Ftse Mib Future përfundoi me të njëjtën pasiguri që e karakterizoi atë gjatë gjithë vitit. Dhe pastaj e përfundoi vitin nën nivelet e hapjes.Bursa italiane e aksioneve me indeksin FTSE Mib në 2021 mund të rishikojë 30,000 pikë.

 

Tregjet amerikane: Nasdaq Composite ose Dow Jones

2020 ishte një vit me shumë ngjarje për bursat botërore, por pavarësisht këtij kishte një indeks, ndër më kryesorët në të gjithë botën, i cili solli në shtëpi një fitim prej mbi 40%. Ne po flasim për Nasdaq Composite i cili, pasi humbi rreth 20% që nga fillimi i vitit në fund të marsit, atëherë filloi dhe do të mbyllë vitin me një fitim prej më shumë se 40%. A do të vazhdojë kështu në 2021? Cilat janë pritjet për vitin e ri për indeksin më të mirë të aksioneve të vitit 2020? Cilin të preferosh midis tregjeve të aksioneve amerikane në muajt e ardhshëm? Nasdaq Composite do të vazhdojë të jetë më i forti i indekseve referuese. Por ne mund të shohim një rotacion sektori që mund të favorizojë aksione me një prani më të madhe në Dow Jones. Prandaj, ky indeks duhet të bëhet shumë interesant dhe të drejtohet drejt 333.936 dhe më pas 41.793. Për Nasdaq Composite, tendenca e vazhdueshme është në rritje si në planin afatmesëm ashtu edhe në atë afatgjatë. Tani për tani nuk ka asnjë pengesë në horizont përveç në zonat 13,720 dhe 13,920. Pasi të jenë kapërcyer këto pengesa, rritja mund të vazhdojë deri në zonën 15,150 dhe 17,580 për periudhën afatmesme dhe afatgjatë. Sidoqoftë, me arritjen e një sipërfaqe prej 15,150, niveli i vëmendjes duhet të rritet.

Tregu japonez: Nikkei 225

Ishte dhjetor 1989 kur bursa japoneze shënoi lartësinë e saj në të gjitha kohërat në fund të një zhvillimi të mahnitshëm ekonomik në Tokën e Diellit në Lindje. Tani, pas një vrapimi të gjatë, Nikkei225 kthehet në nivelet e vitit 1990. Sa larg mund të rritet? A do të jetë në gjendje të shënojë arritje të reja të të gjitha kohërave mbi tridhjetë vjet më vonë? Mënyra në të cilën Japonia reagoi ndaj pandemisë ka qenë sigurisht një nxitës i shkëlqyeshëm për indeksin e aksioneve i cili, që prej 21 shkurtit 2020, ka bërë më mirë sesa indekset kryesore botërore. Në të vërtetë, Japonia është trajtuar dhe mbajtur larg pandeminë në një mënyrë shembullore. Asnjë bllokim i përgjithësuar, asnjë paralizë e ekonomisë, thjesht u kërkua të respektoheshin rregulloret e kanalizimeve dhe vendet publike në rrezik më të madh u mbyllën paraprakisht, duke përfshirë shk

ollat. Rezultati i kësaj qasjeje ishte rritja më e madhe e PBB-së japoneze në 40 vitet e fundit. Prandaj kuptohet që vendi është gati për post-pandeminë dhe se fillon nga një situatë e favorshme. Performanca e

Nikkei225 nuk duhet të jetë befasuese.Caku i parë i çmimit është tani 28,340, i dyti është në zonën 45,100 pikë.

Tregu Gjerman
Si do të duket 2021 për indeksin më të mirë të aksioneve evropiane të dekadës së fundit? DAX u mbyll më lart, ndërsa të gjithë të tjerët u mbyllën në territor negativ. Ecuria e tij ishte dyfishi i të dytit në renditje, indeksi zviceran. Kuotimet drejtohen drejt synimit të çmimit II në zonën prej 15,280 dhe më pas 18,800. Ndoshta duhet të shohim një fazë bearish përpara një rifillimi të ri lart.

Për cilat monedha mund të vini bast në 2021
Para se të shkojmë në qëndrueshmëri në atë monedhë midis euros funt jen dollarit dhe frangës zvicerane për të vënë bast në 2021, le të shohim se cila ka qenë tendenca gjatë vitit 2020. Gjatë vitit 2020, euro dhe franga zvicerane kanë shkuar fjalë për fjalë . Për më tepër, këto dy monedha, pas një fillimi mjaft të dobët të vitit, u forcuan në kurriz të të gjitha të tjerave, veçanërisht në gjysmën e dytë të vitit. 2020 ishte i keq vetëm për dollarin i cili humbi kundrejt të gjitha monedhave të tjera. Edhe në lidhje me Britaninë e Madhe e cila, përkundër pandemisë dhe Brexit, arriti të ringjallë pasuritë e saj në fund të vitit. Nëse dëshironi të investoni në monedha, ka mendime të favorshme për euron, frangun zviceran dhe paundin. Biden duhet të mendojë për ngritjen e dollarit, do të duhet pak kohë. Ndërkohë, është interesante të diversifikohet në randin e Afrikës së Jugut, thonë ekspertët.

Investmet: lira turke

Dhe gjithashtu në lira turke. Pse është e dobishme blerja e obligacioneve të lira turke në planin afatgjatë? Nëse pyet ata që blenë bono në lira turke në 2018 me një rendiment prej 20%, ata do të përgjigjen jo. Arsyeja lidhet me trendin e kursit të këmbimit. Nga nëntori i vitit 2019, kur u emetua obligacioni, deri më sot, në fakt, euro është mbiçmuar me mbi 30% ndaj lira turke. Kushdo që kishte investuar 100 euro në lira turke, pa marrë në konsideratë kuponët e shkëputur, do ta gjente veten me një kapital prej 70 eurosh. Por le të shohim se çfarë ndodh në Turqi. Inflacioni në Turqi nuk tregon shenja të ndalimit të ecjes së tij dhe ka arritur rreth 14%. Një vlerë që ai nuk e kishte parë për më shumë se një vit. Kjo rinisje e rritjes së çmimeve e shtyu guvernatorin e ri të bankës qendrore turke të rrisë koston e parave me 675 pikë bazë në 17%. Duket se këto masa po funksionojnë dhe lira turke po rimerr forcën ndaj euros.
Ka, pra, të gjitha kushtet për një forcim të mëtejshëm të lira turke gjatë M2021. Në këtë rast, blerja e obligacioneve turke tani mund të jetë një ujdi.