Ylli Doksani një personalitet shkencor që studion AD-n një karriere mes Shqiperisë dhe SHBA-së dhe tani në Itali.

 

Ylli Doksani

Milano, 24 set. – (sipër intervistës audio) Demenca dhe Alzheimeri janë patologji tipike të plakjes, për shkollat e reja të mendimit po përparojnë që e konsiderojnë jetëgjatësinë jo më një kalim të ngadaltë të kohës drejt vdekjes, por një proces dinamik që mund të ndalet. Dhe madje e ktheni atë duke përdorur fuqinë “rigjeneruese” të një serie molekulash premtuese që janë duke u studiuar.

Një herë u tha që trashëgimia jonë gjenetike përcaktonte  jetëgjatësinë. Tani mendohet se mbase kontribuon 15%, ndërsa 85% përcaktohet nga faktorët epigjenetikë. Ato në të cilat mjedisi ndikon në aktivizimin ose çaktivizimin e gjeneve ,është e mundur të rivendosni epigenomen dhe të ngadalësoni orën e plakjes.

Ose bëjeni atë të kthehet dekada mbrapa, në sajë të një ushtrie të molekulave të zbuluara dhe në zhvillim: polifenole, aktivizues të sirtuins, pterostilbene, politadina, fisetin, Omega3 dhe Vitamina D, për të përmendur disa. Të cilave u shtohen molekula të njohura tashmë të tilla si metformina për diabetin që ekzaminohet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SH.B.A. D la rapamicina e cila u ka dhënë dritën jeshile studimeve për të parë nëse efektet senolitike mund të konfirmohen tek njerëzit.

Me pak fjalë, plakja karakterizohet nga disa faktorë ose ‘shenja dalluese’: dëmtimi i ADN-së, komunikimi i dëmtuar ndërqelizor dhe prodhimi i molekulave inflamatore; shterimin e qelizave staminale. Dhe shkatërrimi i telomereve, “kapakët” që mbrojnë rajonin përfundimtar të kromozomeve.

Ylli Doksani, një shkencëtar nga Durrësi është një specialista i telomereve. Mbërriti në Itali për të bërë studimet universitare dhe doktoraturën dhe më pas u largua në SHBA për studime postdoktorale dhe më pas u kthye në Itali disa vjet më parë me një pozicion të drejtorit kërkimor në IFOM, Instituti i Onkologjisë Molekulare FIRC në Milano. Doksani sapo ka nënshkruar një hulumtim të rëndësishëm shkencor në revistën autoritare Nature Communications.Ylli Doksani është njëte personalit shqiptar i cili po bën një karrier L’obiettivo è quello di inviare un’agenzia europea per la sicurezza e la sicurezza sul lavoro. Doktor Doksani gjeti mësues në shkollat që ai ndoqi në Durrës të cilët i rrënjosën pasionin për shkencën dhe aty filloi të garonte në Olimpiadën e tij të parë shkencore.

“ADN-ja jonë”, shpjegon Doksani, “është e organizuar në fije të gjata lineare, kromozomet. Ndonjëherë, segmente të ADN-së dalin nga këto molekula të gjata lineare dhe prishen në formën e rrathëve “. Vëzhguar që nga vitet 1960, këta qarqe të vegjël të ADN-së jashtë kromozomeve që atëherë kanë qenë objekt i hulumtimit sepse shpesh janë vërejtur se grumbullohen në qelizat kancerogjene dhe gjatë plakjes. Il duca analizuar sekuencën që përmbahet në këto rrathë të ADN-së, ishte e mundur të hartëzoheshin rajonet në kromozomet nga vijnë më shpesh dhe u vu re se një pjesë e tyre shkëputen nga telomeret. Telomeret janë sekuenca të përsëritura të ADN-së që gjenden në skajet e kromozomeve dhe janë përgjegjëse për mbrojtjen e integritetit të vetë kromozomeve “. Ylli Doksani, i cili është përgjegjës i laboratorit “Replication Stress Response” në IFOM në Milano dhe ka studiuar telomere për më shumë se dhjetë vjet, shpjegon: “Ky fenomen çon në një shkurtim të telomereve, që është ekuivalente me një hap përpara në orën biologjike. Të qelizës, dhe për këtë arsye ajo ka tërhequr vëmendjen e shumë grupeve kërkimore për vite me rradhë. Një nga pikat kryesore që deri më tani ishte e panjohur – vazhdon Doksani – është mënyra se si formohen qarqet e ADN telomerike. Përgjigjja e kësaj pyetjeje mund të ndihmojë për të kuptuar më mirë fenomenin e plakjes dhe gjithashtu të paqëndrueshmërisë gjenomike të lidhur me tumorigenezën, La commissione per la protezione dell’energia, la cultura, la cultura, l’informazione e la tecnologia ha Dhe është në këtë pyetje që ne jemi përqendruar, duca adoptuar një qasje alternative ndaj atyre në përdorim “. Për shumë vite është adoptuar qasja gjenetike klasike, domethënë kërkimi i varësive gjenetike në themel të formimit të qarqeve telomerike. Per kjo strategji nuk dha një përgjigje të qartë për mekanizmin e trajnimit,

 

Prandaj, grupi kërkimor i udhëhequr nga Doksani iu qas problemit në një mënyrë tjetër, duke shkuar për të vizualizuar strukturën e telomeres me teknikat e mikroskopisë elektronike, duca kërkuar të dhëna mbi formimin e qarqeve. Për ta bërë të mundur këtë qasje, është zhvilluar një sistem kompleks dhe i mundimshëm që lejon që ADN telomerike të ndahet nga pjesa tjetër e gjenomit dhe më pas të vizualizohet drejtpërdrejt me mikroskopinë elektronike. Në këtë mënyrë, ekipi i Doksanit ishte në gjendje të izolonte dhe vizualizonte fazat e ndryshme të formimit të një rrethi në sekuencat telomerike, madje edhe para shkëputjes nga kromozomi. Kjo na lejoi të kuptojmë se, çuditërisht, qarqet formohen si pasojë e thyerjes së njërës prej dy fijeve të ADN-së “. Ku është sekreti? “Kjo qëndron në faktin – përgjigjet Doksani – që ADN telomerike përbëhet nga mijëra përsëritje të një sekuence të shkurtër ADN-je dhe kur kjo ADN dëmtohet në dy ose më shumë pika, njësitë e përsëritura ndërveprojnë me njëra-tjetrën duca formuar këto struktura që ne i kemi pagëzuar. -theth, dmth sythe të brendshme. Il duca përdorur një qasje biokimike, kemi vërejtur se këto i-sythe në qelizë janë prerë nga telomere në formën e qarqeve të vogla, ndoshta për shkak të ngjashmërisë së tyre me strukturat fiziologjike që formohen dhe zgjidhen normalisht gjatë rekombinimit gjenetik “.

 

Falë rezultateve të botuara në Nature Communications të këtij studimi të mbështetur nga Fondacioni AIRC, studiuesit e IFOM ishin në gjendje të rindërtonin një seri të papritur të ngjarjeve që fillojnë me dëmtimin e ADN telomerike dhe përfundimisht rezulton në humbjen e pjesëve të telomereve në formën e qarqeve të ADN, duca rezultuar në parashikimin e plakjes qelizore dhe paqëndrueshmërisë gjenomike. La commissione per la protezione dell’ambiente, la sanità pubblica e la protezione dei dati ha approvato all’interno dell’elenco delle tecnologie dell’informazione e della formazione professionale. “Ky – përfundon Doksani – është një hap i domosdoshëm për të kuptuar nëse ka objektiva molekularë mbi të cilët duhet vepruar për t’iu kundërvënë procesit. Për më tepër, ne dyshojmë se fenomeni nuk është ekskluziv i telomereve, por mund të ndodhë edhe në rajone të tjera të përsëritura të gjenomit, veçanërisht në ashtuquajturat “përsëritje trinukleotide”, rajone të paqëndrueshme të gjenomit që janë të përfshira në një seri sëmundjesh gjenetike “.